marți, 12 iulie 2022

TABLETĂ CU URIAŞI

 



 

Notă: Am găsit în arhiva mea tenisistică un text mai vechi scris cu o zi înaintea finalei de la Wimbledon pe care Simona Halep a câştigat-o în faţa uriaşei Serena Williams. Dar şi recenta semifinală pierdută, nu e de colea! Şi uriaşii pierd câteodată...

 

Se zice că în ținuturile noastre mitice au trăit uriași. În Argedava, Roșia Montana, Ardeu, s-au descoperit urme. Legendele și poveștile noastre tradiționale sunt pline de personaje urieșești, titani care...

Ori se bat cu zmeul făcător de rele, alungându-l din preajma oamenilor, ca uriașul Novac( Celebra Brazdă a lui Novac ce străbate Câmpia Română n-ar fi altceva decât urma zmeului pus pe fugă de uriaș...).

Ori sunt două reprezentante ale sexului slab zmeiesc, ce își construiesc fiecare câte o cetate, pe câte un vârf de munte, și, observând una dintre ele că e mai frumoasă a celeilalte, aruncă furioasă către cetatea rivalei cu o stâncă, retezând vârful muntelui cu cetate cu tot, de-a rămas până azi Muntele Retezat( De remarcat slăbiciunea pentru frumusețe și competiție feminin care s-a transmis prin genă, româncuțelor de azi!...).

Nici Strâmbă-Lemne, sau Sfarmă-Piatră nu sunt altceva decât niște uriași de treabă, care au conviețuit în bună înțelegere cu strămoșii noştri. Cu timpul și cât se poate de misterios, uriașii au pierit, ascunzându-și taina în diverse grote și galerii secrete. Din când în când, întâmplarea scoate la iveală câte un schelet de uriaș, complicând greaua misiune a oamenilor de știință de a le ascunde taina și urmele. 

În viața reală, cea la vedere, s-au întâlnit de-a lungul timpului uriași mai mici, acceptați din punct de vedere științific. Unul a fost împăratul roman de origine tracă Maximilian Tracul, care, susțin istoricii avea peste 2,60 metri înălțime. Mai spre zilele noastre, Gogea Mitu, cel mai înalt boxer, un român de 2,42 m, era atracția Circului Globus prin anii 1930. A pierit la 22 de ani de o moarte suspectă, dar nu i-a pierit și numele. El a intrat în vocabularul nostru comun, de-aia putem rosti azi mândri:

Gogeamite (Gogea-Mitu) performanță a realizat la Wimbledon Simona Halep!!! Astfel că mâine, cu trofeul pe masă, va putea să se bată pentru el cu monstrul sacru al tenisului feminin, Serena Williams.

 

O putem trece de ieri pe Simona Halep, fără teama de a greși, printre uriașii sportului. Doar Ilie Năstase a mai avut onoarea să fie primit dintre români la masa zeilor. Şi tragem nădejde s-o vedem acolo cu coronița pe cap, sfidând statura urieșească a Serenei.

Și un supliment de text. Circulă o legendă în Maramureș cum că acolo s-ar fi stins ultimul uriaș. El se numea Cingalău(Aduce cumva cu Tecău la nume, nu?), “înalt cât vârful Pietrosu” care avea o fată frumoasă Rozalina. Odată s-au întâlnit pe malul Izei cu un grup de oameni, printre care căpetenia daco-romană Turda Robonban. Crezând că oamenii atât de mici sunt jucării, i-au luat acasă. Rozalina s-a îndrăgostit de Turda și dorea să se mărite cu el. Bătrânul Cingalău simțind că i se stinge nobilul neam a pus la cale nunta celor doi.

Atât de fierbinte s-a rugat Rozalina, toată noaptea dinaintea nunții, să nu mai fie uriașă și să se poată căsători cu alesul inimii ei şi să aibă folose, încât i s-a împlinit rugăciunea transformându-se într-o femeie obișnuită de înălțimea Simonei Halep. Din unirea lor s-au născut strămoșii moroșenilor de azi.

Ştim noi ce urmași ai Cingalăului au coborât la Constanța să-şi facă vacanţa, venind din Sãpȃnța și risipindu-și pe-acolo sămânța?...

Să ne rugăm la noapte, zi-lumină, ca Simona să devină mâine uriaș!

Şi aşa s-a-ntâmplat!


4 comentarii:

  1. De pe facebook Dana Hara Akm
    Ce frumos! Ați reactivat niște adevăruri-repet de mult ascunse se uitate! Treziți uriașii! Felicitări!
    Felicitări Simonei!

    RăspundețiȘtergere
  2. De pe facebook. Maria Mărușteri
    Încă un articol minunat!!!Felicitări Ion Toma Ionescu!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. De pe facebook. Carmen Papusoiu
    Un articol de mare clasa, felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  4. De pe facebook Mihai Grigoriță. Mai frumos de asa nu se pute scrii .Dar exista destui prăpădiți pe lumea asta care sunt foarte fericiți când Simona pierde.Nu se gândesc ca ei ,în domeniul lor de activitate nu sunt nici în primii 4000 ,nu în primii 4 !Ce sa faci oftica unora e mare ,ei nu o iubesc pe Simona și sunt ce mai fericiți ca au ocazia sa o jigneasca pe cea care e iubita de o lume întreaga, nu numai de romani ,datorit felului ei de a fi și de a vorbi

    RăspundețiȘtergere