sâmbătă, 13 martie 2021

Există Everest(rescriere)

 


Sunt înălţimi la care visezi, dar pe care nu le atingi niciodată.  Pentru că nu ai curajul, îţi cunoşti limitele, nu eşti pregătit să escaladezi, sau te temi pur si simplu că ai rău de înălţime, fără  să încerci să-ţi înnozi şirete la ghete, cu fuioarele norilor. (Sper că n-am comis o crimă că ursitoarele, nu mi-au găsit rimă la şireturi!...)

Pe munte nu te aventurezi, nu-l poţi păcăli, de aceea trebuie să te gândeşti bine când ai început ascensiunea. Să simţi sub talpă ca nu-ţi fuge piatra de sub picioare. Altfel muntele nu te iartă.

În viaţă, dar mai ales în sport, fiecare domeniu îşi are Everestul său. Accept că personal, având  la îndemână în copilărie doar o pantă umilă de deal, m-am antrenat  desenând pe o coală de hârtie, o parapantă banală - o animală ce semăna cu o fiinţă vie - un Guştere rebel cu aripi de şindrilă. Şi e drept, şi că n-am riscat să plonjez cu el de pe vârful vreunui munte, nici măcar de pe Turnul Eiffel.

Dar nu vă pierdeţi în amănunte, aveţi încredere şi citiţi mai departe textul, chiar dacă contextul nu vi s-ar părea cel mai potrivit, cel mai bun, cel mai sigur. Urcaţi cu mine, cunosc muntele bine şi mai ales ştiu ce spun, vă asigur!

Când a plecat de la Constanta, de pe plajă, încălţată în adidaşi şi având în geantă racheta, speranţa Simonei Halep era să cucerească planeta, după ce va urca muntele cu un careu de aşi în rucsac.  Numai Năstase mai crezuse în vise şi urcase pe platoul acelor culmi. Şi pentru că venise din altă lume, s-au strâns statui, toţi zeii curioşi în jurul lui, să asculte bancuri şi glume, iar ca supliment, într-un impuls de înţelepciune de moment, răsărit din cotloane obscure, i-a venit aşa pe moment, pentru că acolo se vorbea pe bune doar zeieşte, să-i înveţe pe zei să înjure, româneşte. Drept e ca Nasti al nostru, bijutier rar, înnăscut, avea har, îşi alegea cuvintele numai de la origini… şi le-a plăcut!...

Când Simona a ajuns la Paris, finalistă la Roland Garros,  mai întâi a vrut să se convingă că există Everest. A catapultat un lob din balansul unui hârzob, şi mingea s-a dus ca săgeata, mai sus de Turnul Eiffel, la înălţimea Munţilor Tatra, în soare. A văzut de acolo Everestul şi n-a mai vrut să coboare.  

Simona are deja doi aşi în poveste(Roland Garos, Wimbledon)! Dar vă aduc o veste, circulă prin oraş, veselă nu tristă, pentru restul de aşi, rămaşi.

Există încă Everestul, dar există acum şi Iuruc, cu nimic mai caduc!... Va ştii Simo cum să joace şi să-i împace pe amândoi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu